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AU Section 9534

Reporting on Financial Statements Prepared
for Use in Other Countries: Auditing
Interpretations of Section 534

[1.] Financial Statements for General Use Only Outside of the United
States in Accordance With International Accounting Standards and
International Standards on Auditing

[.01–.04] [Withdrawn, May 2008, by the Audit Issues Task Force.][1]

2. Financial Statements Prepared in Conformity With International
Financial Reporting Standards as Issued by the International Accounting
Standards Board

.05 Question—Section 534, Reporting on Financial Statements Prepared
for Use in Other Countries provides guidance for the independent auditor prac-
ticing in the United States who is engaged to report on the financial statements
of a U.S. entity 2 for use outside of the United States in conformity with ac-
counting principles generally accepted in another country. Does the guidance
in section 534 apply to the financial statements of a U.S. entity presented in
conformity with the International Financial Reporting Standards (IFRS) as
issued by the International Accounting Standards Board (IASB)?

.06 Interpretation—No. The IASB has been designated by the council of
the AICPA as the body to establish international financial reporting standards
for both private and public entities pursuant to Rule 202, Compliance With
Standards [ET section 202 paragraph.01], and Rule 203, Accounting Principles
[ET section 203 paragraph .01], of the AICPA Code of Professional Conduct
and as of May 18, 2008. Accordingly, section 534 is not applicable to financial
statements prepared in conformity with IFRS as issued by the IASB. When the
auditor reports on financial statements of a U.S. entity prepared in conformity
with IFRS as issued by the IASB, the auditor would refer to section 508, Reports
on Audited Financial Statements.3

.07 An entity may prepare financial statements in conformity with a juris-
dictional variation of IFRS such that the entity's financial statements do not
contain an explicit and unreserved statement of compliance with IFRS as issued
by the IASB. Because the council of the AICPA has not designated bodies other
than the IASB to establish IFRS, Section 534 applies to such financial state-
ments prepared for use outside the United States, and paragraphs .14–.15 of
section 534 and paragraphs .35–.37 of section 508 apply to financial statements
prepared for more than limited distribution in the United States.

[1] [Footnote deleted.]
2 A U.S. entity is an entity that is either organized or domiciled in the United States.

3 Also see Auditing Interpretation No. 19, "Financial Statements Prepared in Conformity With
International Financial Reporting Standards as Issued by the International Accounting Standards
Board," of section 508, Reports on Audited Financial Statements [section 9508 paragraph .93].
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2210 The Fourth Standard of Reporting

.08 If financial statements are presented in conformity with both IFRS as
issued by the IASB and a jurisdictional variation of IFRS (for example, finan-
cial statements prepared in conformity with IFRS as issued by the IASB and
with IFRS as endorsed by the European Union), an auditor may follow the
guidance in section 508 (and in paragraphs .93–.94 of Auditing Interpretation
No. 19, "Financial Statements Prepared in Conformity With International Fi-
nancial Reporting Standards as Issued by the International Accounting Stan-
dards Board," of section 508 [section 9508 paragraphs .93–.94]).

[Issue Date: May, 2008.]

3. Financial Statements Audited in Accordance With International
Standards on Auditing

.09 Question—May a U.S. auditor perform an audit of financial statements
of a U.S. entity in accordance with the International Standards on Auditing
(ISA)? The financial statements subject to audit may be prepared in conformity
with IFRS, accounting principles generally accepted in the United States, or
accounting principles generally accepted in another country.

.10 Interpretation—Yes. In such an engagement where the financial state-
ments are for use outside the United States, the auditor should follow the guid-
ance in section 534 in planning and performing the engagement. Section 534
requires the U.S. auditor, in these circumstances, to comply with the general
and fieldwork standards of U.S. generally accepted auditing standards as well
as any additional requirements of the ISA. When the financial statements are
intended for general use only outside of the United States, the auditor may use
either a U.S. style report [section 534 paragraph .09] or the report form set forth
in the ISA.

.11 When the financial statements are intended for use in the United
States, section 534 would not be applicable; however, section 508 would apply.
Also see paragraph .56 of Auditing Interpretation No. 14, "Reporting on Audits
Conducted in Accordance With Auditing Standards Generally Accepted in the
United States of America and in Accordance With International Standards on
Auditing," of section 508 [section 9508 paragraph .56].

[Issue Date: May, 2008.]
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